Teni van Fitbeauty gaat met ons mee naar Marokko!

Mediteren-strand-marokko-retreat

Voordat Teni met ons meeging waren er nog een aantal vragen die haar bezig hielden. We spraken ze samen door en Teni schreef er dit mooie artikel over.

Vandaag, precies over een week, zit ik al enkele dagen met bokshandschoenen en relaxte kleren in Marokko. Niet echt het land dat ik zelf snel had uitgekozen om naartoe te gaan, maar ik ga er ook niet zomaar naartoe.

Ik ga namelijk mee met Innerdoorway voor een “Meditation&Boxing Retreat”. Dat lees je goed, mediteren in combinatie met boksen en dat aan de Atlantische kust in Marokko, Sidi Kaouki. Ik ga helemaal alleen, maar ik word ontvangen door Elke en Christiano van Innerdoorway, samen met alle anderen die zich hebben aangemeld voor deze reis.

Maar, waarom?

Dat is een goede vraag en ik weet niet precies het antwoord. Ik hoop het antwoord te vinden als ik terug ben, of klinkt dat te zweverig?

De mogelijkheid om mee te gaan met Innerdoorway deed zich voor begin dit jaar, in mei. “Helaas” ging ik toen naar San Francisco en kon ik niet mee naar Marokko. Maar niet getreurd, Innerdoorway organiseert meerdere keren per jaar een retreat en de tweede in Marokko zou in november zijn.

Daar gaf ik me dan ook voor op met de gedachte dat november nog zó lang duurde, tegen die tijd wist ik wel waarom ik zou gaan en wat mijn doel/intentie zou zijn. Inmiddels zijn er nog minder dan een paar dagen over voor ik het vliegtuig in stap en voel ik me ietwat angstig worden.

Mediteren en Boksen, 6 dagen achter elkaar

Ik heb wel eens gebokst. Ik heb wel eens gemediteerd. Beide heb ik niet op één dag gedaan en ook niet zes dagen achter elkaar. Waarom ik angstig word van de gedachte is omdat ik niet weet wat voor, eventueel onverwerkte, gedachtes en gevoelens dit naar boven gaat brengen.

Ik ben van mening dat ik een aardige ‘soul searcher’ ben vanuit mezelf en graag diep graaf in mijn eigen gevoelens en gedachtes. Maar toch denk ik dat er misschien meer zit wat nog nooit aan het oppervlak is gekomen.

Waarom meditatie en boksen?

Voordat ik op reis ga neem ik even een momentje met Elke van Innerdoorway om het te hebben over meditatie, boksen en wat ik moet weten voor ik op retreat ga!

Ik ga mee op jullie retreat! Erg spannend, is er iets wat ik van te voren kan doen ter voorbereiding? Moet ik misschien stil staan bij een intentie die ik wil zetten? Iets om uit deze reis te halen? Of kan ik het beter over me heen laten komen?

Hoi Teni, volgende week ga je mee naar Marokko! Super leuk en heel begrijpelijk, ook een beetje spannend.  Wellicht heb je inderdaad een bepaald thema waar je zelf mee aan de slag wil, maar dit is geen noodzaak. De meditatie sessies en bokslessen die wij geven zijn tools om jezelf nog beter te leren kennen.

Door jezelf mentaal en fysiek te gaan trainen en een week even uit je normale leven te stappen, heb je écht de mogelijkheid om stil te staan bij jezelf. Ik raad je aan om na de tweede dag een intentie te plaatsen omdat je dan wat meer inzicht hebt in de manier waarop wij werken. Lekker zonder verwachtingen en met een ontspannen gevoel aankomen is misschien wel de beste basis om mee te beginnen.

Waarom is meditatie zo belangrijk? Is het eigenlijk echt belangrijk voor ieder mens? 

Meditatie staat bij ons voorop omdat je door meditatie de mogelijkheid hebt je innerlijke wereld te verkennen. Wij leren je mediteren aan de hand van een techniek die ontworpen is om je hersengolven te kunnen verlagen.

Je hebt daardoor de mogelijkheid om in een ander bewustzijnsstadium te komen en wellicht zorgt dit ook bij jou voor nieuwe inzichten! Daarnaast is regelmatig mediteren gezond omdat je door te mediteren met onze methode leert hoe je theta & delta hersengolven aan kunt maken. Deze hersengolven zorgen ervoor dat je mind flexibel, fit, krachtig en helder wordt. Daarnaast bevorderen deze hersengolven de aanmaak van serotonine, noradrenaline en dopamine.

Deze hormonen zorgen ervoor dat je ‘mindful’ kunt trainen en dat je lichaam en geest sneller herstellen van intense training, werkdruk, trauma’s en stress.

Heeft het zin om sporadisch te mediteren of is het belangrijk om consistent te zijn en dit bijvoorbeeld wekelijks te doen?

Mediteren is altijd goed. Of je het nu sporadisch of regelmatig doet. Voor een goed resultaat is 2 á 3 keer in de week tussen een half uur en een uur mediteren het meest effectief.

Voor wie is meditatie belangrijk volgens jou?

Iedereen die zichzelf wil ontwikkelen, zowel op persoonlijk vlak als op werkgebied, kan profiteren van de voordelen die meditatie geeft! Vooral mensen die een stressvolle baan en/of een druk sociaal leven hebben moeten er serieus bij stilstaan dat ze een moment van stilte moeten inlassen om alle indrukken te kunnen ontladen en informatie te kunnen verwerken.

Voor deze doelgroep is meditatie een MUST!

Mediteren en boksen klinkt als een interessante combinatie, waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Mediteren en boksen is een super combinatie omdat je hiermee een ideale mix hebt van inspanning en ontspanning.

Door te mediteren voor het sporten creëer je een ideale mindset om efficiënt en effectief te kunnen trainen. Deze combinatie stimuleert de aanmaak van het ‘anti age’ hormoon DHEA en het groeihormoon HGH.

Daarnaast heeft deze  combinatie nog veel meer voordelen omdat:

  • Mediteren vermindert stress, helpt je te ontspannen en zorgt ervoor dat je dingen makkelijker los kunt laten.
  • Sporten versterkt en ontstresst je lichaam en zorgt er tevens voor dat je meer contact maakt met je eigen lichaam.
  • Mediteren helpt je om naar binnen te keren en je zo bewust te worden van je innerlijke wereld.
  • Sporten helpt je contact te maken met de fysieke wereld en zet jou aan tot actie.
  • Mediteren maakt je bewust van jouw emoties, gevoelens, drijfveren en gedrag. Hierdoor leer je te begrijpen wat zich in jou afspeelt.

Wij combineren meditatie met boksen omdat de kracht van deze sport zit in de discipline, de focus en het uithoudingsvermogen.

Deze drie elementen heb je ook nodig als je de doelen in je leven wil bereiken. Als je met de instelling om deze elementen verder te gaan ontdekken deelneemt aan een bokstraining, ga je ontdekken dat een bokstraining jou zowel fysiek als mentaal kan ondersteunen en voorbereiden op het echte leven.

Je zou namelijk kunnen zeggen dat de manier waarop jij bokst laat zien hoe jij jouw visie, talenten en tekortkomingen inzet in je leven. Als je zo naar een bokstraining kijkt heb je de mogelijkheid om jezelf echt te leren kennen. Tijdens de bokslessen leren we jou om je energie zo gunstig mogelijk te verdelen en overzicht te behouden. We letten op jouw ademhaling, je focus en jouw inspannings-ratio. De juiste combinatie tussen ademhaling, focus en inspanning zorgt ervoor dat jij doelgericht en efficiënt leert handelen. Voor ons is boksen een middel om je innerlijke kracht (verder) te ontwikkelen!

Daar ga ik dan..

WAUW! Na de antwoorden van Elke kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat ik echt overtuigd ben dat dit een bijzondere reis gaat worden. Ik vertrek woensdag 22 november richting Marokko en ik heb er héél veel zin in. Dit retreat zit helemaal volgeboekt (snap ik volkomen) dus ik ben heel benieuwd wat me te wachten staat.

En natuurlijk, zal ik mijn ervaringen, gedachtes en ontwikkelingen met jullie delen. Misschien wel tijdens de reis, maar in ieder geval ná de reis.

Je kunt mijn verhalen afwachten maar mocht je nu al geïnteresseerd zijn in Innerdoorway en hun retreats (ze geven ook retreats in Nederland), kijk dan even op hun prachtige site.

Het eerst volgende retreat in Marokko is vanaf 12 t/m 17 april en 19 t/m 24 april (beide met een voorovernachting, zodat je wakker wordt op je eerste retreat dag en dus niet op die dag nog hoeft te reizen).

Schermafbeelding 2017-11-29 om 21.48.13.png
Elke MoormanComment